Hond niet achterlaten in de auto

Het achterlaten van een hond in een auto bij warm of zonnig weer, kan rampzalige gevolgen hebben. Zelfs als de auto in de schaduw staat en de ramen enigszins geopend zijn, wordt het binnen al gauw ondraaglijk warm en benauwd. Bedenk ook dat de zon draait: een auto in de schaduw geparkeerd kan spoedig in de volle zon staan!

Staat de auto in de volle zon, dan is het helemaal snel gebeurd: de temperatuur kan dan gemakkelijk oplopen tot 50 à 60 graden Celsius. Uw hond zit dan levend opgesloten in een oven. Hijgen zal onvoldoende zijn om af te koelen en al snel zal zijn lichaamstemperatuur stijgen tot een gevaarlijke hoogte.

Hij zal uiteindelijk buiten bewustzijn raken. Als tijdig wordt ingegrepen kan hij het overleven, hoewel het gevaar dan bestaat dat hij schade aan hersenen of nieren heeft opgelopen. Overigens kan het ook buiten het zomerseizoen aardig warm worden in een auto die in de zon staat. Dit zal niet direct leiden tot levensbedreigende situaties, maar kan wel zeer onaangenaam en schadelijk voor uw hond zijn. Zo is het ook in het (vroege) voorjaar oppassen geblazen!

Indien u met warm weer een auto aantreft, waarin een hond duidelijk voor langere tijd is achtergelaten, kom dan in actie. Probeer de eigenaar op te sporen of grijp zelf in, als de situatie kritiek is. Desnoods slaat u een ruitje stuk om de hond te kunnen bevrijden. Als hulp te laat komt, zal de hond het niet overleven.

Wat zijn de verschijnselen van een hitteshock?
Bij oververhitting kunt u denken aan: hijgen, kwijlen, braken, eventueel bloederige diarree.
De slijmvliezen worden grauw en bleekblauw. De dieren worden apathisch, reageren niet meer op normale prikkels en storten ineen.

Wanneer u een hond aantreft die ten gevolge van hitte versuft of bewusteloos is, moet u hem zo snel mogelijk zien af te koelen. Verplaats hem naar een koele, schaduwrijke plek. Laat koud water over hem stromen tot de lichaamstemperatuur onder de 39,5ºC is gedaald. Gewaakt dient te worden voor een te snelle en rigoureuze koeling tot onder de 39,5 ºC.
Breng de hond zo snel mogelijk naar de dierenarts voor verdere behandeling: intubatie om het ademen te vergemakkelijken en zuurstof toe te dienen, het aanleggen van een infuus om afwijkende waarden in het bloed te compenseren en verkeerde stoffen uit te wassen.
Is de hond heel benauwd, dan niet eerst afkoelen, maar in een drijfnatte deken wikkelen en onmiddellijk naar een dierenarts brengen.

Honden met een korte of 'ingedeukte' neus zijn veel gevoeliger voor bevangenheid door hitte, omdat ze vaak anatomische belemmeringen in hun neus en keel hebben, die verhinderen dat de lucht bij ademen vlot in en uit kan stromen. Een hond die oververhit is geraakt, probeert zijn extra warmte toch kwijt te raken door heviger te gaan hijgen. Door de hoge omgevingstemperatuur raakt hij hierdoor echter nauwelijks warmte kwijt. Bovendien is dit een oppervlakkige ademhaling en daardoor minder effectief. Er vindt heel weinig gasuitwisseling plaats in de diepere longgebieden, waar zich de longblaasjes bevinden. Door het hijgen ontstaat er nog een ander probleem: de keel raakt geïrriteerd en gezwollen, waardoor de luchtpassage nog eens extra bemoeilijkt wordt. De hond gaat nog geforceerder ademen, nog meer zwelling, nog meer irritatie etc. Een vicieuze cirkel waarin de ademhaling en daardoor de zuurstofvoorziening steeds meer tekort schiet. En extra zuurstof is juist erg hard nodig, omdat door de opgelopen lichaamstemperatuur de verbranding van substraten en het verbruik van zuurstof in de weefsels veel hoger is.

Tips bij warm of zonnig weer:
Laat uw hond nooit lange tijd in de zon of in de warmte (dus ook niet in de auto!) zitten of liggen. Hij moet altijd de mogelijkheid hebben een koele plek op te zoeken. Zorg voor fris drinkwater. Beperk de lichaamsbeweging van uw viervoeter. Laat hem niet te uitbundig ravotten, of te lang achter een bal of stok aanrennen.
Neem uw hond niet mee naar hete stranden, recreatieterreinen e.d., tenzij hij daar op een beschaduwde plaats kan liggen, regelmatig in het water kan afkoelen en steeds over fris drinkwater beschikt.
Wees in verband met ziekten voorzichtig met sloten en vijvers, waar uw hond graag in zwemt. Als u dode watervogels of vissen signaleert (botulisme), moet u voorkomen, dat uw hond in het water gaat of ervan drinkt. Bovendien moet u altijd zorgen, dat uw hond goed is ingeënt tegen de ziekte van Weil.

Het is niet aan te raden uw viervoeter in de zomer mee op vakantie te nemen als u naar zuidelijke streken gaat. Urenlange ritten in warme auto's en tropische temperaturen zijn een kwelling voor uw huisdier. Hete stranden zijn geen plaats voor honden, nog afgezien van het feit, dat in veel landen voor hen de toegang daar 's zomers verboden is, en dat u in zuidelijke landen beducht moet zijn voor besmetting van uw hond met gevaarlijke ziekten. De plaatselijke honden zijn vaak wel tegen deze ziekten bestand, maar onze honden echt niet!
Deze ziekten, die vooral voorkomen in het Middellandse Zeegebied, kunnen dodelijk zijn voor uw hond.
Leg bij warm weer eens een natte handdoek of hond heen of zet een badje op waarin uw hond met zijn voetzolen kan gaan staan of zelfs kan gaan liggen. Zo koelt hij af. Doe dat nooit met steenkoud water, want dan kan hij in shock raken.

 

 

 

 

 

25 jaar

Hondenschool HBSV Boxmeer

 

"Een hondensportvereniging in beweging"